Olin tänään tilaisuudessa, jossa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkisti uusimman raporttinsa. Sen aiheena on turha sääntely. Suomi kun saattaa hyvinkin olla eniten uusia pykäliä tehtaileva eurooppalainen maa.

EVA:n johtaja Matti Apunen veti tilaisuudessa keskustelua, johon osallistuivat Vihreiden kansanedustaja ja entinen oikeusministeri Tuija Brax, professori Urpo Kangas ja toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Kuulin oikeastaan ensimmäisen kerran taustoja syistä, joiden vuoksi suomalaiset joukkorahoitushankkeet törmäävät seinään yksi toisensa jälkeen.

Kesällä 2012 urheilumanageri Aleksi Valavuori käynnisti Twitterissä keräyksen, jonka tarkoitus oli korvata jalkapalloseuran junioreiden menettämät rahat. Hyvin käynnistynyt operaatio sai kuitenkin karun lopun. Poliisi ilmoitti, että tempaus oli rahankeräyslain vastainen.

Senja Larsenin ruotsin kielen oppikirjaprojekti oli tarkoitus käynnistää joukkorahoituksen keinoin yhdysvaltalaisen Kickstarter-palvelun avulla. Poliisi iski tässäkin tapauksessa heti. Larsen palautti keräämänsä rahat varmuuden vuoksi.

Mistä moinen panikointi on peräisin? Miksi ihmiset eivät saisi antaa vapaaehtoisesti pieniä summia mihin tahansa hyvään tarkoitukseen?

Tuija Brax kertoi, että joukkorahoituksesta on eri ministeriöissä hyvin erilaisia kantoja. Kaikki eivät suinkaan ole sitä mieltä, että joukkorahoitus tulisi estää – päinvastoin.

Ongelma tiivistyy yhteen sisäasiainministeriön virkamieheen, jota sekä edellinen (Kokoomuksen Anne Holmlund) että nykyinen sisäasianministeri (Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen) kaikesta päätellen tukevat.

Taustalla on ajatus siitä, että joukkorahoituksella saatettaisiin kerätä varoja terroristeille – tai muuten vain muslimeille!

Urpo Kangas komppasi, että juuri tästä on kyse.

Pelko tuntuu aikanaan saaneen alkunsa havainnosta, että esimerkiksi Suomessa asuvat somalialaiset ovat lähettäneet rahaa köyhään kotimaahansa. Sehän on ilmiselvää terrorismia tukevaa toimintaa.

Holhoavat ajatukset saavat usein alkunsa moraalipaniikista, eli liioitellun hysteerisestä reaktiosta.*

* Lähde: Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen, EVA 2012