Argenta voitti Trafin palvelukeskuksen kilpailutuksen huhtikuussa 2012. Tarjous oli kilpailevaa Astropolistietoa yli 40 prosenttia edullisempi.

Liikenneministeri Merja Kyllönen ei ollut lukenut tarjousta kovin tarkasti. Hänelle tuli yllätyksenä, että Argenta teettää työt Espanjassa.

Oli kiinnostavaa lukea Hesaria tänään. Toimittajat olivat tehneet kaikkensa, että kuviosta löytyisi edes jotain epäilyttävää.

1. Tämä on varmasti jokin työvoiman riistokuvio

Espanjassa asuva Argentan työntekijä Annukka Lappalainen oli äimänä. Ei hän ole mielestään mitään halpatyövoimaa. Jokainen saa tietenkin itse päättää, haluaako Espanjaan töihin vai ei.

2. Yrityksen johtajat ovat taatusti tunareita

No voi perhana, ne vaikuttavat aivan täysjärkisiltä suomalaisilta esimiehiltä.

3. Siellä on joitain kielitaidottomia sönköttäjiä töissä

Ai nekin ovat ihan tavallisia suomalaisia. Äh, ei tästäkään saa irti mitään kitinän aihetta.

3. Jospa ne mongertavat suomea epäselvästi

Ikävä kyllä Espanjaan muuttaneet työntekijät eivät ole unohtaneet äidinkieltään saman tien.

5. Eivät puhelinyhteydet kuitenkaan toimi

Taas meni pieleen. Asiakkaat eivät huomaa mistään, rupatteleeko asiakaspalvelija puhelimeensa Rovaniemeltä vai Fuengirolasta.

6. Argentalla on epäilyttävän monta tytäryhtiötä

Onneksi suomalainen yhtiö saa perustaa niin monta tytäryhtiötä kuin sitä huvittaa. Jos se on johdon mielestä järkevää, siihen ei ole kenelläkään mitään nokan koputtamista.

7. Argentalla menee takuulla tosi huonosti

Ai jaa, yritys kasvaa yli 25 prosentin vuosivauhtia. Voi paska. Jos kaikilla suomalaisilla firmoilla menisi noin, Suomi nousisi lamasta saman tien.

No, toivotaan nyt kuitenkin, että joitain kupruja tästä kuviosta löytyisi. Muuten jotuisimme tunnustamaan, että markkinatalous on taas toiminut niin kuin sen pitääkin.

Argenta on keksinyt mainion keinon kilpailla työvoimasta. Se on vaihtanut suomalaisen sään parempaan.