A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Kirjailija Sofi Oksanen on luvannut kustantajalle vuonna 2005, että jonain päivänä hän naputtelisi kirjan nimeltä Ranskalainen päärynä.

Ymmärrettävistä syistä Oksanen ei ole pystynyt pitämään sopimustaan. Toimitusaika oli nimittäin äärimmäisen tiukka, vain 10 vuotta.

Rivien välistä on helppo lukea, että kuvioon liittyy taas jotain kapitalistisikojen ja pykälänikkareiden painostusta. Tuskin taiteilija olisi vapaaehtoisesti syöksynyt seipääseen.

Joka tapauksessa nipottava kustantaja Bazar on ottanut pultit. Se vaatii Sofi-paralta pöyristyttävää miljoonan euron korvausta.

Kirjailijan avustaja toimitti asiasta tiedotteen (HS 12.4.2013). Kirjaa ”ei vain ole toistaiseksi kirjoitettu”.

Myös lisäperustelut ovat tuttuja taviksille, jotka ovat uransa huippuhetkinä saaneet tehdä bisnestä jonkun taiteilijan kanssa.

”Taidemaailmassa on yleistä, etteivät kaikki suunnitellut hankkeet toteudu.”

Toimin omassa työssäni aivan samoin kuin hittikirjailijamme. Aina välillä joku ö-sarjan asiakas soittaa ja kyselee takakireään tyyliinsä, missä mahdan viipottaa.

Koska olen tarkka yksityisyydestäni, ihmettelen tietenkin, mitä sijaintini kenellekään kuuluu. Pikkusieluinen soittaja alkaa heti syyllistää:

”Ihan vain sen takia kyselen, että täällä salissa on sataviisikymmentä ihmistä odottamassa. Valmennuksen olisi pitänyt alkaa viisi minuuttia sitten.”

No mutta kato, ei hätä ole tämän näköinen. Otan tilanteen haltuun ammattilaisen ottein. Taas joku byrokraatti jossain tulkinnut asioita ihan omalla tavallaan.

”Kuten varmaan huomasit, en vain toistaiseksi ole siellä. Näissä koulutuskuvioissa on ihan yleistä, etteivät kaikki suunnitellut tilaisuudet toteudu.”

Siinä vaiheessa koulutuksen tilaaja yleensä pyytää nolona anteeksi ja ihmettelee itsekin, mikä merkillinen nillittäjä ja kamreeri hänestä on vanhemmiten tulossa.

”Totta tosiaan, niin se tietenkin on. En tullut tuota edes ajatelleeksi. Käyn heti kertomassa yleisölle, että suksikoot huitsin kuukkeeliin.”

Kaltaiseni tärkeä ihminen ei tietenkään ole kiinnostunut kaiken maailman logistisista yksityiskohdista. Päätän puhelun kohteliaasti, mutta jämerästi.

Taide on turvasana. Se vapauttaa kaikki taiteilijoiksi itsensä ylentäneet arkisista vastuista ja typeristä sopimuksista.

Jari Parantainen

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Kirjoita vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jari Parantainen

Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Kouluttaja & varastetun tavaran (ideoiden) välittäjä. Brändipoliisin vanha tuttu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja.

Uusimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat kirjoitukset

Saat aina tiedon uusimmasta kirjoituksesta suoraan sähköpostiisi. Voit perua tilauksesi koska tahansa yhdellä klikkauksella.