Kerta olisi sattumaa. Ehkä kaksikin. Mutta kun jo kolmas asiakas valittaa samaa, luultavasti kyse on trendistä.

Suomalaiset softatalot lilluvat lirissä. Amerikkalaiset perkeleet tuotteistavat sovelluksiaan sitä tahtia, että hidas hämäläinen on ihmeissään.

Täällä Länsi-Siperiassa ilmiö näkyy niin, että yhä useammat softakikkulansa palveluna suoraan netistä. Eikä se ole enää mikään köyhien pikkufirmojen oikku. Myös suuret asiakkaat kokeilevat ohjelmistoja, jotka maksavat 9,99 taalaa kuukaudessa per käyttäjä.

CRM-toimittaja Salesforce.com oli ensimmäisiä, joka kasasi kaikki palikkansa pilveen. Siihen aikaan 1990-luvun lopulla pyöritin vielä Antti ”Eichman” Apusen kanssa Business Robotics Oy:tä.

Kun näimme Salesforcen, totesimme, että peli oli pelattu. Meillä ei olisi mitään mahdollisuuksia kilpailla räätälöidyillä CRM-ohjelmistoillamme sitä vastaan.

Lopetimme koko tuotelinjamme. Päätimme keskittyä muihin asioihin.

Nyt yli 10 vuotta myöhemmin pilvistyminen vain kiihtyy. Netistä löytyy yhä mutkikkaampia sovelluksia järkyttävän halpaan hintaan.

Kirjoitin hiljattain yrityksestä nimeltään Jale-portaat. Sen näppärä tarjousjärjestelmä on oululaisen Iggo Oy:n tuotantoa. Soitin Pohjois-Pohjanmaalle. Yritin hankkia tarjoushallinnan systeemiä myös omaan käyttööni.

Vaikka tuote pyörii verkossa, ostaminen vaikutti vaikealta. Putkahti mieleeni tutkia vaihtoehtoja. Ehkä joku muukin tarjoaisi vastaavaa?

Hakkasin Googleen hakusanoiksi ”quotation systems” tai jotain. Ja kappas, heti törmäsin Socket-nimiseen pilvisovellukseen.

Kilpailuasetelma näytti karulta:

[table id=1 /]

Eipä tarvinnut kauan pohtia, kumpaa kokeilla.

Lopulta kävi ilmi, että Socket on liian amerikkalainen. Esimerkiksi sen osoitekentät eivät oikein taivu kotimaiseen järjestykseen.

Onneksi vapaa kilpailu tuottaa vaihtoehtoja!

Seuraavaksi osuin vielä fiksummalta vaikuttavaan Quote Roller -nimiseen sovellukseen. Räätälöin sen täysin suomalaiseksi alle tunnissa.

Muokattavuuteen saattaa vaikuttaa se, että firman perustajia ovat alkujaan valkovenäläinen Mikita Mikado ja virolainen Ragnar Sass. Sass on muuten yksi mainion virolaisen CRM-ohjelmiston PipeDriven perustajista.

Olen nyt laatinut Quote Rollerilla kolme tarjousta – ja saanut kolme tilausta! Härveli siis toimii kuin se kuuluisa rautatieläisten hygieniajärjestelmä.

Maksoinkin aamutuimaan Professional-version vuosimaksun (179,88 taalaa). Sitoutumiskammoisille on tarjolla myös kuukausihinta. Ei sekään päätä huimaa (14,99 dollaria).

Tarkoitukseni ei ole parjata oululaisia yrittäjiä. He tietenkin palvelevat asiakkaita, joilla on erityisvaatimuksia. Ehkä sovellus täytyy kytkeä firman taustajärjestelmiin. Tai kenties sitä on muokattava tavalla, johon amerikkalainen pilvipalvelu ei taivu.

Mutta silti yhä useammat meistä valitsevat tuotteistetun vaihtoehdon, vaikka se ei olisi täydellinen. Pienimmän kitkan tie voittaa.

Amerikkalaisten tuotteistetut pilvipalvelut ajavat suomalaisia softaräätäleitä päivä päivältä ahtaammalle.