Sain loppusyksystä kutsun lukupiiriin. Olin ensin innoissani. Mutta sitten kuulin, että käsittelisimme kirjaa nimeltään The ONE Thing.

Äh, onko ihan pakko? Olen lukenut liian monta ajanhallinnan opasta. Lisäksi olen kirjoittanut yhden itsekin.

Harva tietää, että ensimmäinen kirjani käsitteli juuri samaa aihetta. Se oli ohut omakustanne, jonka tilaaja oli S-ryhmän tukkuporukka. Naputtelin oppaan puoliksi Marco Mäkisen kanssa, kun olimme töissä samassa mainostoimistossa vuonna 1996.

Mutta kuten tavallista, kotiläksy imaisi mukaansa. Opus oli loppujen lopuksi virkistävää luettavaa. Taas kerran vanha sanonta osoittautui todeksi: pakko on paras muusa.

Kirjoittaja Gary Keller on USA:n suurimman* kiinteistönvälitysketjun toinen perustaja ja omistaja. Firman mittasuhteista kertoo jotain se, että ketjun palveluksessa pakertaa yli satatuhatta välittäjää. Putiikki diilaa kämppiä yli 150 miljardilla dollarilla vuodessa.

Gary Keller ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän on kirjoittanut bestsellereitä aiemminkin. Ensimmäinen hitti The Millionaire Real Estate Agent on vuodelta 2004. Teosta on myyty yli puolitoista miljoonaa kappaletta.

Minkä dominoilmiön ajattelit tänään käynnistää?

Vuonna 1983 American Journal of Physics -lehti julkaisi artikkelin kiinnostavasta dominoilmiöstä. Tiedemies Lorne Whitehead oli havainnut, että yksittäisen dominolaatan voima riittää aina kaatamaan puolitoistakertaisesti itseään suuremman laatan.

No mitä sitten?

Se tarkoittaa, että jos ensimmäinen laatta on vain 5 millimetrin korkuinen, jonossa kolmantenatoista kaatuva palikka on jo metrinen. Vastaavasti 32. laatta olisi jo entisen World Trade Center -kaksoistornin suuruinen. Pelkästään kolmentoista ensimmäisen laatan aikana kaatumisenergia lisääntyy kertoimella, joka on yli kaksi miljardia. (Katso video)

Keller väittää, että useimmat meistä jättävät taas tänäänkin ensimmäisen laattansa kaatamatta. Keskitymme sen sijaan jonninjoutavaan säheltämiseen, joka ei käynnistä minkään sortin hyödyllisiä dominoilmiöitä.

Tästä tulee kirjan nimi: mikä on se YKSI asia, joka saattaisi käynnistää dominoilmiön? Se lienee tehtävä, jota pienet arkiset kriisit eivät saisi syrjäyttää.

Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Kiinteistögurumme liittyy joukkoon, joka saarnaa moniajoa vastaan. Ihminen ei pysty keskittymään kuin yhteen asiaan kerrallaan. Kaikki muu on itsepetosta.

”Moniajo on vain mahdollisuus sössiä useita asioita samanaikaisesti.”
– Steve Uzzell

Mutta lisäksi on tietysti oleellista pohtia, mihin yhteen asiaan kulloinkin kannattaisi keskittyä. Keller tivaa sitä tuon tuostakin:

”Mikä on se YKSI asia, jonka tekeminen saisi kaiken muun muuttumaan helpommaksi tai tarpeettomaksi?”

Oivasti muotoiltu kysymys! Mihin tahansa tavoitteeseen olisi helppo tepastella, jos matkalla ei olisi esteitä.

Esteet ovat usein myös tietyssä järjestyksessä. Niitä on purettava kuin tukkeja sumasta. Yksi kriittisessä kohdassa jumittava runko pidättelee koko kasaa.

Keskittyminen tuottaa myös lieveilmiöitä

Olet nyt päättänyt, mihin yhteen asiaan keskityt. Hienoa! Mutta ikävä kyllä siitä seuraa väistämättä sotkuja.

Maailma ei pysähdy odottelemaan, että saat tehtäväsi valmiiksi.

Kellerin kunniaksi on mainittava, ettei hän yritä väittää mustaa valkoiseksi. On ihan selvää, että jos joku keskittyy yhteen asiaan, silloin muut kärsivät.

Toisaalta hän toteaa, etteivät tehtävät kerta kaikkiaan ole tasa-arvoisia. Jokin on aina oleellisempaa kuin jokin toinen. Jos jahtaat kahta jänistä yhtäaikaa, et saa kiinni kumpaakaan.

Suojele aikaasi

Ehkä oleellisin ajanhallinan oppi toistuu myös Kellerin teoksessa. Hän kehottaa ensin a) varaamaan aikaa tärkeimmälle tehtävälle ja sen jälkeen b) puolustamaan aikablokkia leijonan lailla.

Monet meistä joutuvat puolustautumaan myös itseltään.

Esimerkiksi Dan Heath (yksi suosikkikirjailijoistani) on hankkinut vanhan läppärin, josta hän on poistanut kaikki selaimet ja verkkoajurit. Koneella on mahdollista vain kirjoittaa.

Usein koulutuksissani istuvat tuotepäälliköt valittavat, etteivät he voi pomoilleen mitään. Jos johtaja keskeyttää ja käskee, silloin on tärkeimmätkin työt jätettävä.

Tästä päästäänkin oleelliseen ongelmaan. Erittäin harvoin asiantuntija edes yrittää viestiä muille, miksi hän keskittyy tiettyyn tehtävään juuri nyt.

Onko sitten ihme, että kollegat yrittävät työntää ”pohdiskelijalle” toisarvoisia töitä niin paljon kuin ehtivät. Telepatia ei tahdo toimia tässäkään asiassa.

Kaikkein hulluinta on se, ettei edes esimies ole kartalla. Saati että pomo ja alainen olisivat jopa sopineet yhdessä, mitkä – kenties vähäpätöisiltä näyttävät – raivaustyöt saattaisivat käynnistää rajun dominoilmiön.

Turaatko parhaillaan jotain sellaista, mitä sinun EI pitäisi tehdä?**

** Kysymys ei tietenkään koske Pölli tästä -blogin lukemista.

* Ilmeisesti aikaisempi ykkönen – eli RE/MAX – jäi hiljattain kakkoseksi.