Jari Parantainen
Jari Parantainen
Olen Suomen kokenein tuotteistaja. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen ja hinnoittelu. Palkittu Pölli tästä -blogi & bisneskirjoja. [email protected] ✆ 050 5229 529

Tyypillinen asiakkaani on insinööritalo, joka myy mutkikasta teknistä palvelua tai softaa. Vain tuotteistaminen on enää puuttuu – kuulemma.

Olen usein eri mieltä. Firman massiivista monsteripalvelua ei kannata mennä härnäämään kevytmielisesti. Se saattaa jopa suuttua siitä.

Sen sijaan insinöörin kannattaisi tuotteistaa jotain muuta. Mutta mitä se ”muu” sitten olisi?

Useimmilta asiantuntijoilta puuttuu helposti ostettava sisäänheittotuote.

Sisäänheitto on tärkeä siksi, että kokenut ostaja on epäluuloinen. Ei hän luota tuntemattomiin. Eikä hän varsinkaan halua ostaa sikakallista sikaa säkissä.

Mitä asiantuntija kuitenkin tekee? Hän tyrkyttää jättikokoista teknoameebaa ja ihmettelee, miksei asiakas halua luopua muovikassillisesta euroja.

Pelko on tunteista vahvin. Ostaja pelkää virheinvestointia. Ilmiötä kutsutaan myös viisaudeksi.

Huumekauppiaat tietävät, miten asiakas koukutetaan vaihe kerrallaan.

 1. Ensin diileri norkoilee koulun nurkalla ja jakelee lapsosille ilmaisnäytteitä.
 2. Seuraavaksi asiakkaat saavat totutella maksamaan pieniä summia.
 3. Vähitellen annokset kasvavat, ja raha alkaa liikkua.
 4. Lopulta asiakas siirtyy suonensisäisiin ja ryöstää jopa mummonsa.

Myös asiantuntijan kannattaisi soveltaa samaa menetelmää, jos hänen tavoitteensa on saada lopulta kaupaksi jotain hyvin kallista:

 1. Myy ensin jotain edullista ja helppoa niin, että ostamisen riski on nolla.
 2. Huolehdi, että jokainen vaihe kasvattaa asiakkaan ruokahalua.
 3. Nosta hintaasi enintään yhdellä nollalla kussakin vaiheessa.

Esimerkiksi monet isot konsulttitalot ovat jakaneet palvelunsa vaiheisiin juurin näin:

 1. Edullinen kartoitus hintaan 2 000 euroa. Se todistaa asiakkaalle, että hänellä on kallis ongelma.
 2. Proof of Concept -projekti hintaan 20 000 euroa. Myyjän mainostama mekanismi näyttää todella toimivan.
 3. Pilottihanke hintaan 200 000 euroa. Asiakas alkaa jo tienata rahaa tai säästää kuluja.
 4. Tuotantovaihe 2 000 000 euroa. Veneet on jo poltettu. Paluuta ei ole. Taistelu on pakko voittaa.

Ani harva johtaja on valmis syöksymään miljoonaprojektiin tuosta vain. Tuskin se olisi järkevää myyjänkään kannalta. Fiksumpaa on testata osapuolten yhteensopivuutta ensin pienempien hankkeiden avulla.

Jokainen konkarimyyjä tietää, miten asiakassuhde muuttuu vaihe vaiheelta. Kun ostajan ei tarvitse enää pelätä tulevansa huijatuksi, yhteiselo helpottuu.

Tarjouskilpailut jäävät pois. Myyjän ei tarvitse tyrkyttää. Sen sijaan hänen täytyy huolehtia, ettei kukaan törppö omasta organisaatiosta mene rikkomaan vuosia rakennettua luottamusta.

Entäs se insinöörin alkuperäinen haave ison monsteripalvelun tuotteistamisesta? Onnistuihan Fujitsukin paketoimaan kaikki maailman it-palvelut Patjaksi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Fujitsun vuodevaatteita tuotteistettiin ainakin 15 vuotta. Voit toki kokeilla tällaista myyntipuhetta firmasi johtoryhmälle:

”Moi, mä olen Teppo Tuotteistaja tuolta alakerrasta. Sopiiko, että käynnistän heti huomenna sellaisen about kymmenvuotisen tuotteistusprojektin? Eikä maksa kuin muutaman miljuunan.”

Jos et kestä pettymyksiä, kannattaa katsella sopivan selkärangaton työterveyslääkäri jo etukäteen. Pari viikkoa saikkua elpymiseen lienee ihan minimi.

Eräs asiantuntija ihmetteli hiljattain eräässä koulutuksessa, että eikö sisäänheittotuotteiden nikkarointi  ole aivan liian työlästä. Miksei vain soiteta asiakkaille ja mennä myyntikäynnille?

Mikäpä siinä, jos se onnistuu ja kauppoja kertyy.

Käytännössä monet hyvätkin myyjät tuskailevat, että johtajat eivät suostu edes tapaamaan heitä. Sitä paitsi lienee matemaattinen fakta, että keskimäärin myyjät ovat vain keskinkertaisia.

Jos asiakkaallasi ei omasta mielestään ole ongelmaa, tuskin hän tarvitsee ratkaisuakaan. Sisäänheittotuote todistaa hänelle, että ongelma on todellinen.

3 vastausta

 1. Sisäänheittotuote pitää olla myös sellainen että pystyt selittämään sen konkreettiset hyödyt puhelimessa KANSANTAJUISESTI 30 sekunnissa.

  Ja se onkin ehkäpä se suurin haaste.

  1. Vaatimuksesi on asiantuntijalle kiusallinen, koska hän ei halua olla mikään helppoheikki. Kaikki yksinkertainen ja selkeä syö hänen arvovaltaansa ja arvostustaan.

   1. Jeps, ja tämän takia asiantuntijan mukaan kaikki mahdollinen tuotteesta pitää sanoa jo ensimmäisen puhelun aikana. Valitettavasti asiakas ei yleensä kykene ymmärtämään tai sisäistämään kuin ehkä korkeintaan yhden väittämän asiantuntijan jorinasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Pölli ruotsalaisilta
Tommi Elomaa

Pölli ruotsalaisilta

Sunnuntaina luulin konsultin onnenpäivän koettaneen. Sähköpostiini kilahti viesti: ”Is this your next Project?” Valitettavasti kyse ei ollut tilauksesta, vaan ruotsalaisen Extrem Skin mainoksesta. Mutta viesti

Pölli tästä -blogi on ideavarkaan apaja
Tommi Elomaa

Mikä on ollut paras varastamasi idea?

Pölli Tästä- blogimme täyttää tänään vuosia. Jo 15 vuotta tämä ideavarkaiden apaja on ollut vapaata riistaa kaikille katiskasta kalastaville. Kirjoituksia on hyvän matkaa toista tuhatta ja aiheet ovat käsitelleet kaikkea. Siis ihan kaikkea. Mutta mikä on ollut kaikkien aikojen paras postaus?

Asiakaspoistuman vähentäminen
Tommi Elomaa

Voisiko asiakkaan lähdön estää psykologialla?

Asiakkaita ei tietenkään kannata estää lähtemästä väkisin. Mutta fiksulla suunnittelulla asiakas lähdön sijaan voi ostaa jopa lisää. Törmäsin nerokkaaseen manipulaatioon, joka käytti onnistuneesti mestarimyyjien kahta psykologista vipua. Oma lähtöni pysähtyi kuin seinään.

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.