Törmäsin kesäkuun MacWorld-lehdessä kiinnostavaan mustaan koko sivun mainokseen. Se vokotteli kuvapankin asiakkaaksi.

Näin yksinkertaisesti DollarPhotoClub.com mainosti palveluaan kesäkuun 2014 MacWorld-lehdessä. Klikkaa kuva täysikokoiseksi.

Näin yksinkertaisesti DollarPhotoClub.com mainosti palveluaan kesäkuun 2014 MacWorld-lehdessä. Klikkaa kuva täysikokoiseksi.

Sivun alareunassa oli muutama rivi tekstiä. Tässä rajusti muokkaamani tiivistelmä:

  • Yli 26 miljoonan kuvan valikoima. Uusia kuvia yli satatuhatta viikossa.
  • Voit ladata kymmenen kuvaa kuukaudessa 10 taalan jäsenmaksua vastaan.
  • Lisäkuvat maksavat aina dollarin kappaleelta, ostit niitä miten paljon tahansa.
  • Käyttämättä jääneet lataukset eivät katoa koskaan.
  • Käyttämättä jääneet lataukset säilyvät ikuisesti myös sen jälkeen, kun jäsenyys on loppunut.

Lista voi näyttää satunnaisesta lukijasta samantekevältä. Mutta se olikin selvästi tarkoitettu juuri minulle. Tai meille, jotka olemme esimerkiksi Shutterstock.com-kuvapalvelun asiakkaita.

Shutterstock mullisti kuvapankkibisnestä monin tavoin, kun se aloitti toimintansa vuonna 2003. Sen hinnoittelumalli oli aikanaan jotain aivan uutta. Parin satasen kuukausimaksua vastaan saa ladata 25 kuvaa joka päivä.

Kuvia voi siis imuroida kuukaudessa 750 kappaletta. Niiden kappalehinnaksi jää alle 30 senttiä. Se ei ole paljon se.

Mutta kun olen maksanut Shutterstockille vuosien mittaan tuhansia euroja, tunnen myös palvelun ärsyttävät puolet.

Jos unohdan ladata tiedostojani jonain päivänä, se siitä. Olen menettänyt ne ikiajoiksi. Kerran vuorokaudessa laskuri nollautuu. Saan taas ladata 25 uutta kuvaa. Mutta kuukausimaksustani on mennyt yhden päivän osuus kankkulan kaivoon.

Joku varmasti pystyy ajattelemaan, että hän lataa materiaalia pelkkään tarpeeseen. Hänhän on vain vuokrannut pääsyn valtavaan kuvapankkiin. Toimiston kahvikulutkin ovat suuremmat kuin sovelluksen vuosimaksu.

Itse olen kuitenkin niin pikkumainen, että jokainen lataamatta unohtunut kuva on katkera menetys. Luopumisen tuska piiskaa päivittäiseen kuvaistuntoon, vaikkei materiaalille olisi mitään välitöntä tarvetta.

DollarPhotoClub.com-palvelun kehittäjät ovat selvästi käyneet haastattelemassa Shutterstock-käyttäjiä. Sitten he ovat rakentaneet hinnoittelumallin, joka vetoaa juuri kaltaisiini saitureihin.

Kerran maksettuja kuvia ei voi menettää. Ne säilyvät jopa sen jälkeen, kun olen lakannut maksamasta jäsenmaksua.

Silläkään ei ole niin väliä, että yksittäisen kuvan hinta on lähes nelinkertainen Shutterstockin taksaan verrattuna. Dollari ei ole lainkaan paha veloitus. Vielä joitain vuosia sitten saatoin maksaa otoksista jopa satoja euroja kappaleelta.

DollarPhotoClub.com on mainio esimerkki bisneksestä, joka on valinnut vihollisensa. Se tekee markkinoinnista helppoa. Tarvitaan vain muutama täsmävirke, jotka osuvat suoraan markkinajohtajan heikkouksiin.

Mainos ei mainitse sanaakaan luotettavasta edelläkävijästä, halvasta hinnasta tai innovatiivisesta tekniikasta.

Inflaation nakertamat laatusanat on voitu jättää pois. Niitä ei kaipaa kukaan, joka on saanut tarpeekseen Shutterstockin bisnesmallista.

Fiksu tuotteistaja kysyy markkinajohtajan asiakkailta, mikä nyppii. Käyttäjät kertovat vaihtoehtopalvelun valmiin reseptin.